Hodepine


Hva er hodepine og hvorfor får du det?

Hodepine kan være en enkel ubehagelighet til forferdelig smerte. Noen av oss har hyppige hodepiner som kan være utløst av mange forskjellige årsaker, mens andre har nesten aldri vondt i hodet. Dersom du er plaget med hodepine, er det viktig at du finner ut hva grunnen kan være. Nedenfor finner du en oversikt over 5 forskjellige typer hodepine. Her er de vanligste årsakene til å få hodepine:

  • Stress – en kjent årsak til spesielt spenningshodepine. Stress forårsaker muskelspenninger i hodet og kan være nok til å utløse en spenningshodepine.
  • Ikke nok væske. Å holde seg hydrert er viktig for å unngå hodepine. Smerter i hodet kan være utløst av en mekanisme i kroppen som sier at du må drikke vann
  • For mye lys. Noen er mer lyssensitive enn andre og kan få hodepine dersom de befinner seg i f.eks sollys over lengre tid. En annen måte man kan oppleve hodesmerter ved lys, er hvis man konstant på myse med øynene. Denne ansiktsbevegelsen gjør at musklene blir spente over lengre tid og kan medføre spenningshodepine som et resulta.
  • Støy, høy lyd – En studie viste at over 70% av 79 testede personer opplevde spenningshodepine eller migrene ved eksponering til 50DB lyd over tid. Om lyden i seg selv utløser kjemikalier i hjernen som trigger hodepinen, eller om det er på grunn av musklerstrekninger, er ukjent. Det man vet, er at personer reagerer veldig ulikt. Noen har høy toleranse på lyd, mens andre får hodepine av nyttårsraketter.

Spenningshodepine

spenningshodepine

Spenningshodepine er den vanligste typen av alle hodepiner, det føles som et konstant verk eller press rundt hodet, spesielt ved tinningene eller baksiden av hodet og nakken. Det er ikke like alvorlig som migrene og forårsaker vanligvis ikke kvalme eller oppkast. reseptfri medisinsk behandling som aspirin, ibuprofen eller paracetamol (Tylenol), er vanligvis tilstrekkelig til å behandle spenningshodepine. Eksperter mener spenningshodenpine kan være forårsaket av en sammentrekning av halsen og muskler i hodebunnen og endringer i ulike kjemikalier i hjernen. Det kan være veldig mange grunner til at en får spenningshodepine og noen får det lettere enn andre.

Cluster hodepine

cluster hodepine

Dette er den verste hodepinen kjent for medisinsk vitenskap og en av de verste smerter et menneske kan oppleve. De som har opplevd denne typen smerte, vil si seg enig. Dette er langt ifra den vanlige formen for hodepine som migrene og spenningshodepine. De som lider av cluster hodepine skulle ønske det ble kalt noe annet enn “hodepine”, et navn som burde tilsi hvor alvorlig det er. Noen kaller dem “angrep” heller enn hodepine. Noen kaller dem selvmordshodepine, fordi de har blitt kjent for å drive folk til denne desperate handlingen. Alvorlighetsgraden av angrepene og hvor enormt vanskelig det er å behandle dette, driver folk til vanvid. Hva årsaken er til cluster hodepine, er til syvende og sist ukjent, men det ser ut til å involvere hypothalamus, en liten, men et svært viktig organ dypt i sentrum av hjernen. Den styrer de autonome funksjonene i kroppen, ting vi ikke trenger å tenke på. Det fungerer som kroppens klokke og styrer kroppstemperatur, blodkar, fordøyelse og mange andre ting. Forskere tror en feil eller abnormitet av hypothalamus kan få en liten del av hjernen å forstørre seg og trykke på nervus trigeminus (en nerve i hjernen).

Rebound hodepine

vondt i hodet

Rebound hodepine kan oppstå som følge av et hyppig bruk av medisiner. Dersom du ofte tar medisiner mot hodepine,  kan det faktisk føre til en boomerang effekt som kalles en rebound hodepine. 

Slik skjer det: Du har hodepine, så du ta en smertestillende. En dag eller to senere, vondt hodet igjen, så du tar en pille. Gjenta syklusen i flere dager eller uker, og du kan ende opp med et kronisk, verkende hode – det som kalles en rebound hodepine. Rebound hodepine kommer av overforbruk av medisiner mot hodepine, slik at smertene returnerer.  Det antas å oppstå på grunn av pågående bruk av smertestillende midler. Det er også ganske vanlig. Det er anslått at om lag 50 prosent av migrene og 25 prosent av alle typer hodepine, er knyttet til overdreven medisinbruk. Heldigvis, er rebound hodepine er lett å behandle når du er klar over problemet.

Sinus Hodepine

sinus hodepine

Sinus hodepine forårsaker en matt, dyp, bankende smerte i fronten av hodet og ansiktet. De er forårsaket av en betennelse i bihulene, luftfylte hulrom rundt nese, øyne og kinn. Om du bøyer deg ned eller lener deg fremover, gjør du vanligvis vondt verre, det samme gjør kaldt og fuktig vær. Sinus hodepine begynner ofte først om morgenen, og blir stort sett bedre om ettermiddagen. Sinus hodepine kan være vanskelig å diagnostisere,  fordi symptomene ligner på spenningshodepine og migrene.

Migrene

migrene hodepine

Migrene er arvelig i familier, og er diagnostisert ved hjelp av visse kriterier:

• Minst fem tidligere episoder av sterk hodepine

• Varig mellom 4-72 timer

• Minst to av disse fire har vært: ensidig smerte, bankende smerte, moderat til alvorlig smerte, og smerte som forstyrrer, forverres av, eller forbyr rutinemessig aktivitet

• Minst én tilknyttet funksjon: kvalme og / eller oppkast , eller, hvis de ikke er til stede, så følsomhet for lys og lyd En migrene kan være et forbilde på aura, for eksempel visuelle forvrengninger eller hånd nummenhet. (Ca 15% til 20% av personer med migrene opplever disse.)

Oppsumering – Hva slags hodepine har du? – Test

Om du har vondt i hodet ofte, kan det være lurt å finne ut hva slags typer hodepine du har.

  1. Har du vondt mellom øynene, er det sannsynlig en sinushodepine
  2. Har du vondt i pannen, eller en smerte som kan føles som et trykkende bånd rundt hodet, er det spenningshodepine
  3. Har du vondt i den ene delen av ansiktet med en sterk trykkende smerte som blir forverret ved lys, er det migrene.
  4. Har du vondt i øyet, kan det enten være cluster-hodepine, eller migrene. Det letteste måte å skille disse typene fra hverandre, er graden av smerten. Cluster-hodepine vil føles som en uutholdelig smerte.