Kjønnsvorter


 

Kjønnsvorter er vekster på huden som kan oppstå på kjønnsorganene eller rundt kjønnsorganene. Det er også mulig å få kjønnsvorter på lepper og rundt munnen. Sykdommen er overførbar ved sex, intim kontakt, og skyldes viruset humant papillomavirus (HPV). HPV er den mest utbredte seksuelt overførebare sykdommen (STI). Det er rapportert at dette viruset kan være spesielt farlig for kvinner, da kvinner kan utvikle kreft i livmoren/livmorhalsen, som følge av viruset.

Hva skyldes kjønnsvorter?

Over 90% av kjønnsvorter skyldes viruset HPV. Det finnes over 100 forskjellige typer HPV-virus, og over 70 av disse angriper spesielt kjønnsorganene. HPV-viruset krever ikke seksuel omgang, men kjønnsorganene / huden rundt kjønnsorganene, må være i kontakt for at spredning skal skje. Det er en hud-overførbar sykdom.

HPV-viruset er veldig vanlig, og de aller fleste som er seksuelt aktive får det uten å vite om det. I de fleste tilfeller dør viruset uten å etterlate seg spor som kjønnsvorter.

Noen mennesker er spesielt utsatt for kjønnsvorter

Alle seksuelt aktive mennesker er utsatt for HPV-viruset, men noen har større risiko for at kjønnsvorter utvikler seg. De som har størst sjanse til å utvikle sykdommen er :

 • Personer fra 15-30 år
 • Personer med svakt immunforsvar
 • Personer med dårlig hygiene

Symptomer på kjønnsvorter

Kjønnsvorter blir som oftest ikke synlig før det har gått et par uker siden infeksjonen skjedde. De kan også være så små at det ikke er mulig å se dem, men som oftest er det mulig å lokalisere de, da de gir en mørkere tone i huden. Noen får bare en vorte, mens andre kan få flere hundre.

Menn får som oftest kjønnsvorter på:

 • Penis
 • Pungen
 • Lysken
 • Lårene
 • Rundt anus

Kvinner får som oftest kjønnsvorter på :

 • Innsiden eller utsiden av vagina, anus
 • Livmorhalsen

Kjønnsvorter kan også oppstå for begge kjønn rundt munnen, i munnen og halsen.

Symptomer på kjønnsvorter inkluderer:

 • Missfarge
 • Kløe
 • Brennende sensasjon

Hvordan får man påvist kjønnsvorter?

1 . Testen gjøres ved en fysisk sjekk av helsepersonell på det området du tror kan være infisert. For kvinner som får kjønnsvorter på                         innsiden av vagina / anus, gjøres testen som regel av en gynekolog.

 1. Testen kan gjøres ved en celleprøve. Dette vil gjøres ved at helsepersonell tar en prøve av det mistenkte infiserte området og gjør et forsøk på å påvise HPV.

Behandling av kjønnsvorter

Som oftest er kroppen i stand til å behandle kjønnsvorter på egenhånd, men dersom de ikke går bort over tid ( et par måneder ) eller er spesielt plagsomme, kan hjelp til behandling fås. Det finnes flere forskjellige behandlingsmåter.

Behandling på egenhånd uten resept

Det finnes mange reseptfrie salver og oljer som kan drepe HPV-viruset. Blant annet skal tetre-olje og produkter som inneholder salisylsyre være effektivt. Begge deler får du kjøpt på apoteket.

Et annet husmorråd er fjerning av kjønnsvorter med tape. Tape det infiserte området med duct tape og la det hvile et par dager. Fjern så tapen og bruk en fil til å fjerne resten av vortene.

Behandling med resept

Dersom du går til legen, får du mest sannsynlig resept på salven podophyllotoksin. Det er et etsende stoff som dreper viruset og kan derfor medføre svie og kløe.

Det er også mulig å få imiquimod, en krem som har en etsende effekt på samme måte som podophyllotoksin.

Behandling ved operasjon

Dersom kjønnsvortene ikke går vekk over tid, eller ved behandling, kan ulike former for operasjon være nødvendig. Vortene kan fjernes ved:

 • Brenning, elektrokauterisering (brennende nål )
 • Utfrysning
 • Laserbehandling
 • Fjerning med kniv

Kvinner som har misstanke om kjønnsvorter skal være spesielt nøye på å følge opp behandlingen. Det skal gjennomføres kontroller også etter av vortene har blitt fjernet.

Hvordan unngå å bli smittet?

Graden og mengden med intim kontakt du har med andre mennesker, øker sjansen til å bli infisert av HPV-viruset og dermed få kjønnsvorter. Kondom reduserer likevel sjansen for å få viruset betraktelig, spesielt for kvinner.

HPV-vaksine

Det er mulig å vaksinere seg mot HPV-viruset og er spesielt vanlig blant kvinner. Den er utviklet for jenter og kvinner mellom 9-26 år og skal injekseres tre ganger over 6 måneder. Grunnen til at den er spesielt ment for jenter, er risikoen til å få kreft i livmorhalsen.