Halsbetennelse

Typer halsbetennelse

 

Halsbetennelse kan skyldes både en infeksjon av virus eller bakterier.  Halsbetennelse kan skje på to måter, enten en infeksjon i mandlene (tonsillitt) eller i svelget (faryngitt). En halsbetennelse skyldt av virus er som oftest mildere enn en bakterieinfeksjon (streptokokker), og krever ingen spesiell behandling. En streptokokkinfeksjon oppleves som en kraftig form for halsbetennelse, og kan i verste fall behandles med antibiotika.

 

Symptomer på halsbetennelse

 

 • Feber
 • Slapphet
 • Hovne mandler
 • Sår hals, vondt å svelge
 • Hodepine

Det kan være vanskelig å skille symptomene på en halsbetennelse med symptomene på influensa. Influensa har også mange av de sammen symptomene inkludert feber, hopdene og sår hals.  Den viktigste forskjellen er hovne mandler og/eller hoven i svelget.

 

Hvordan blir vi smittet?

 

De fleste tilfeller av halsbetennelse skjer ved virus-smitte. Dette kan oppstå dersom du befinner deg på en plass med andre mennesker der noen har dette viruset. Steder som busser, trikk og fly, er vanlige plasser for dette. En person kan være bærer av viruset uten å vite om det. Viruset som forårsaker halsinfeksjon er luftbåren. Det vil si at alt som skal til er at en person som bærer viruset, puster ut i luften og du inhalerer det. Som regel oppstår smitte ved hosting, nysing eller at personer tar på en gjenstand og så tar på ansiktet uten å vaske hendene. Grunnen til at sykdommer som halsbetennelse oppstår mer regelmessig om vinteren enn om sommeren, er ikke fordi det er mer virus omkring oss. Det skyldes at ved kulde, bruker kroppen energi på å holde kroppen varm og som konsekvens blir immunforsvaret vårt litt svekket. Det betyr at du mest sansynlig får dette viruset ofte, men immunforsvaret klarer som regel å bekjempe det før det utvikler seg til en halsbetennelse.

Halsbetetennelse som skyldes bakterieinfeksjon

 

Halsbetennelse som følge av en bakterieinfeksjon regnes som mer alvorlig. Denne typen bakterier  heter streptokokker. Vi har flere typer streptokokker i tarmrøret. De fleste baktereinfeksjonene vi får stammer fra disse typene bakterier.  Symptomer på halsbetennelse som skyldes en baktereinfeksjon er som regel de samme som ved en virusinfeksjon. Feber, hovne mandler, hoven i svelget, vondt i hodet – er det vangligste symptomene på denne typen halsbetennelse. Den eneste merkbare forskjellen er at symptomene ved en streptokokkinfeksjon, oppleves som kraftigere enn ved en virusinfeksjon. For å få en bekreftelse på om betennelsen skyldes streptokokker eller virus, krever en legetest.

 

Behandling av halsbetennelse

 

Dersom symptomer ikke avtar og du ikke føler deg bedre tre dager etter halsbetennelsen startet, bør du kontakte lege. Det er viktig at legen for tatt en test for å se om halsbetennelsen skyldes virus eller bakterier. Ved en bakterieinfeksjon kan en antibiotikakur være løsningen, men dette fungerer ikke på virus. Om en antibiotikakur vil være nødvendig, beror på styrken av halsinfeksjonen. Ved høy feber og stor svelgebesvær, vil legen ofte se på en antibiotikakur som den beste løsningen.

 

Hvordan fungerer en antibiotikakur mot streptokokker?

 

Antibiotika er en type medisin som både dreper og hemmer veksten av bakterier. Mot streptokokker, blir pencilin oftest brukt. En pencilinkur for streptokokker skal vare i 2 uker. Det er viktig at selv om du føler deg helt frisk etter en uke, at du tar antibiotikakuren fullt ut. Dersom du stopper antibiotikakuren halveis, risikerer du at streptokokkene gjør seg resistente. Dette kan utgjøre en fare for deg selv, men også mot den generelle folkehelsen, da resistente bakterier er et økende problem.

 

Hva kan du selv gjøre dersom du har halsbetennelse?

 

 1. Hvile er nummer en faktor for å bekjempe en halsbetennelse. Dette gjelder både fysisk og psykisk hvile. Jobb, familie og andre ting som kan være stressende, bør legges til side til du føler deg bedre.
 2. Hold deg hydrert. Selv om det er lite fristende å svelge noe som helst ved en halsbetennelse, må du likevel tvinge i deg litt væske. Kroppen din er spesielt utsatt for dehydrering ved feber.
 3. Dersom du har problemer med å svelge på grunn av smerter, kan det være lurt å drikke noe varmt eller kaldt som vil lindre smertene. Det finnes også ulike typer lindrende drops du kan prøve.

 

Barn og halsbetennelse

 

Hvordan vet du om barnet ditt har halsbetennelse? Halsbetennelse hos barn, er en av de vanligste infeksjonene. Grunnen til at barn er mer utsatt for halsbetennelse, enn voksne, skyldes av voksne har som regel hatt en variant av infeksjonen før, og immunforsvaret vil derfor være bedre forberedt på en mulig infeksjon. Halsbetennelse vil som regel være kombinert med forkjølelse hos barn og det kan ofte være vanskelig å se forskjellen.  Ved en forkjølelse kan halsen også føles sår, men ved en halsbetennelse vil denne sårheten være mer intens. Dersom barnet ditt forteller deg at de opplever en tykning i halsen, kan dette være en indikasjon på en mulig halsbetennelse. Som regel vil symptomene være de samme hos barn og voksne for halsbetennelse som hodepine, feber, svelgesmerter, men hos barn kan også magesmerter og oppkast også forekomme.

 

Når skal man gå til legen?

 

 • Dersom symptomene er kraftige og ikke bedrer seg innen en tredagers periode
 • Dersom barnet har feber på 40 eller mer
 • Hvis barnet opplever svimhelhet som følge av halsbetennelsen
 • Hvis barnet opplever sterke smerter

Altfor mange foreldre flyr til legen straks barna deres har et lite symptom på halsbetennelse, dette er ikke nødvendig. I 90% av tilfellene foreldre går til legen med barna deres, går de tilbake med informasjon om at det bare er en forkjølelse eller mild form for halsbetennelse som krever ingenting annet enn hvile.