Bihulebetennelse


 

Bihulebetennelse oppstår som følge av at bihulene blir hovne / betente. Bihulene er små hulrom som har åpning til nesen og de finner du i :

  • Kinnbenene (maxillary bihullene)
  • I nedre del av frontalpannen ( frontal-bihulene )
  • Bellom øynene ( ethmoid-bihulene)
  • Bak nesen ( sphenoid-bihulene )

Som oftest skyldes betennelsen virus, men i noen tilfeller kan sykdommen også skyldes bakterier og sopp.

Bilderesultat for bihulebetennelse

 

Symptomer på bihulebetennelse

Noen ganger kan det være vanskelig å skille mellom bihulebetennelse og andre sykdommer som forskjølelse. Her er de viktigste symptomene:

  • Smerte

Smerte er det viktigste symptomet som indikerer bibulebetennelse. Dersom du opplever smerte i noen av punktene vist ovenfor, kan dette være et tegn på bihulebetennelse, spesielt sannsynlig vil det være i kombinasjon med andre symptomer.

  • Slimete hals / nese

På samme måte som ved en forkjølelse, blir man snørrete og ofte slimete i halsen av en bihulebetennelse. Slimet kan også føre til hosting og en hås stemme.

  • Opphopning i nese

Det kan være vanskeligere å puste gjennom nesen hvis den er full av snørr, men ved bihulebetennelse kan det være betraktelig vanskeligere da bilhulene kan bli hovne og blokkere for luftekanalene.

  • Hodepine

Hodepine som symptom av bilhuletennelse er ikke uvanlig. Det kan skyldes en konstakt svak smerte i bihullene, noe som kan føre til en anspenthet og deretter hodepine. I visse tilfeller kan også hodepine oppstå som følge av for lavt oksygenopptag som følger av opphopning i lufteveiene. Hodepinen er som oftest sterkest om morgenen.

  • Hoste

Hoste er et vanlig symptom både for forkjølelse, men også bihulebetennelse. Dette kan oppstå som konsekvens av en opphopning av slim i halsen.

  • Sår hals

Dersom bihulebetennelsen skyldes en infeksjon av virus, er sår hals et vanlig symptom. Sår hals oppstår på grunn av spredning av virusinfeksjon fra bihulene til halsen (ofte gjennom slim)

 

Behandling

Lindring av smerte

Ved bihulebetennelse kan langvarig smerte være plagsomt for mange. Det er derfor normalt å bruke smertelindrende medisiner som ibuprofen og paracetamol. Anbefalt dosering avhenger av alder / størrelse, men for en voksen person er det anbefalt å ikke overstige 3-4 tabletter daglig. Ved sterke smerter, kan legen skrive ut kraftigere smertelindrende medisiner på resept.

Brytning av forstoppelse i nesen

Ved tett nese, kan nesespray benyttes. Det finne mange ulike reseptfrie alternativer med god effekt. Husk: Nesespray skal aldri benyttes over en lengre periode ( maks 10 dager )

Hevelsesdempende middel

Ved hovenhet i nesen, kan steroide-nesespray hjelpe. Dette krever resept av legen.

Antibiotika

Ved misstanke om at bihulebetennelsen er forårsaket av bakterier, kan penicillin benyttes. Dette vil som oftest kun bli brukt dersom bihulbetennelsen har vart lengre enn vanlig og ikke bedrer seg.

 

Hvorfor får vi bihulbetennelse?

Bihulebetennelse kommer av at bihullene blir blokkert av slim. Denne slimsubstansen vil da øke, og risikoen for virusinfeksjon øker. Selv om virusinfeksjon er den vanligste årsaken til bihulebetennele, er det mange måter man kan få denne sykdommen på.

Virus

De fleste bihulebetennelsene starter ved forkjølelse og forkjølelse kommer av virusinfeksjon. Bihulebetennele er en forverring av forkjølelse, der selve bihulene har blitt betente.

Allergier

Bihulbetennelse kan oppstå som en allergisk reaksjon. Denne allergiske reaksjonen kan oppstå dersom du f.eks er allergisk mot pollen, støv, osv.

Bakterier

Bakterier kan være årsaken til bihulebetennelse i sjeldne tilfeller. Dette vil da som regel skyldes bakterien streptokokker eller Pfeiffers bakterie. Dersom du ikke har blitt bedre etter 10-14 dager, kan det skyldes en bakterieinfeksjon.

Sopp

Soppvekst kan oppstå i bihulene i svært sjeldne tilfeller. Sopp kan vokse i bihulene til friske mennesker, men det skjer som oftest i personer med dårlig imunforsvar. Dette er mest vanlig i varmt , fuktig klima.

 

Noen har større sjanse til å få bihulbetennelse

Vi har alle forskjellige størrelser på kraniet. Av den grunn vil bihulekanalene våre også være forskjellige. Noen har trangere bihuler enn andre og vil dermed ha større risiko for at kanalene skal kunne bli blokkert og deretter infisert.

Noen personer har mer sensitive bihuler enn andre. Dette kan medføre at det skal mindre til før bihulene blir hovne / betente.

Allergi er også en vanlig grunn til betennelse i bihulene. Personer som risikerer å bli eksponert til sine allegier i det daglige, har en større risiko for å få bihulebetennele.

 

Når skal du kontakte lege?

Vanligvis går bihulebetennelse over av seg selv og trenger ingen behandling. Dersom symptomene har vart i 10-12 dager uten forbedring, er dette et tegn på at medisink behandling kan være nødvendig. Dersom symptomer som svimmelhet , kvalme over flere dager, eller andre uvanlige symptomer på bihulebtennelse viser seg, skal lege kontaktes.