E-sigaretter, 95% bedre enn røyk mener forskere


E-sigaretter | Norsk Vape

 

Siden elektriske sigaretter kom til Norge har det vært stor skepsis til den nye erstatningen for røyk. E-sigaretter er en elektrisk gjenstand som produserer damp av en væske kaldt e-juice / e liquid.  Denne væsken består av vann med forskjellige tilsatte smaker og nikotin for de som ønsker det. E-sigaretter er batteridrevet og bruker energi på å varme opp væsken til damp. Denne dampen puster mann inn i lungene på samme måte som vanlig sigarettrøyk, men skal være langt bedre å puste inn enn vanlig tjære-røyk.

En e-sigarett består i hovedsak av en MOD med plass til batterier, en kapsel med plass til væsken, og et avløpsrør der dampen kommer ut. E-sigaretter som også går under navnet “vape”, er oppladbare og trengs ikke å byttes ut. Det eneste man betaler for er påfyll av e-liquid som er relativt billig. For en gjennomsnittsrøyker er det beregnet at en kan spare opp til 20 000 kr ved å gå over til e-sigaretter.

Det er ikke bare økonomiske fordeler ved å bytte til vaping, forskere hevder nemlig at e-sigaretter skal være minst 95% sunnere enn de tobakksfylte sigarettene.  En sigarett inneholder 599 tilsatte stoffer der man regner med at en stor andel av disse skal være kreftfremkallende. Les listen på wikipedia her.  Det eneste i e-sigaretter forskere er i tvil om, er nikotinet. Nikotin er et kjent avhengighetsskapende stoff, men det er uvisst om hvor stor rolle nikotinet har på helsen vår. Ifølge medicalnewstoday er nikotinet plassert av Storbritanias helsemyndighet som et “lav-risiko-narkotikum”, til sammenligning med alkohol som scorer høyt i forhold.

Det er også mulig å få kjøpt e-sigaretter uten nikotin . Mange forskere og leger mener at dette er like ufarlig som å ta seg et glass vann.

 

Hva slags evæske anbefaler vi?

For mange som ønsker å slutte med røyk, kan det være en fin overgang å starte med e-sigaretter. Noen går rett over på evæske uten nikotin, mens andre foretrekker evæske med nikotin. E-sigaretter med nikotin får du ikke kjøpt på nettet i Norge, men det finnes utenlandske nettsider med norsk tekst der du likevel får kjøpt evæske med nikotin lovlig. Et eksempel på dette er : https://evaeske.no/  .

Hva slags styrke nikotin bør du velge?

Styrken med nikotin avhenger av hva du er vant til. Røyker du vanlig, er du vant til ca 16mg nikotin per ml.  Her er en oversikt du kan benytte deg av.

0-8mg /ml – lavt

8-16 mg / ml medium

16-32 mg / ml høyt

Dersom du ønsker en avtrapping av nikotin anbefaler vi at du går gradvis ned for å unngå abstinenser.